tzapu 21-03-2013 17:03:26
..putem afirma ca papag... vizionarul [LucianGL], supranumit steve jobs al acestui forum a avut dreptate: o data si o data (dupa ce vom muri??) ar putea fi transmise date wireless la TB/s...

)
Lucian si pe euforia ori era prea in urma cu stirile ori avansa mult prea repede

Acum sincer...se lucreaza la tehnologii noi dar....si un mare DAAAAAAR se pune aici.... ele nu vor apare pe piata daca nu-si vor justifica banii pentru investitori. Adica... marii vendori de echipament IT sa nu va faceti proasta iluzie ca se gandesc la binele clientilor si performanta cat mai buna la un pret rezonabil. Totul se invarte in jurul profitului. Daca maine se inventeaza o noua tehnologie de jde'ori mai buna decat cea actuala dar...mult mai scumpa si cu profit mic fata de investitii...sa nu va mirati ca nu se va arunca niciunul sa o implementeze.
Eu din cate stiu recordul e de 26 terabiti pe secunda... Impartit la 8, ca sunt biti si nu bytes...Tot ramane destul de mult.
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-13469924
Ce ma oftica e ca toti lucreaza la super viteze dar unitatile de stocare inainteaza ca melcul. Pai...pana mea cu 26 TBiti pe secunda intr-o luna dai jos tot netul

) Da ai pe ce-l pune?

Sunt multe tehnologii care trebuie reinventate de la 0. Hard discurile , atat ca viteza cat si capacitate fiind de departe cele mai proaste si invechite dpdv tehnologic componente inca in folosinta. Si de departe si cele mai expuse defectelor...
Da cine dracu crezi ca inchide n fabrici de harduri in asia mai ales cum pretul se dublase acum un an sau doi cand tsunami le-a inchis cateva fabrici pe acolo? Si nici acum nu putem sa zicem ca si-a revenit in totalitate pretul . Pai au scos aia la bani cu acceasi linie tehnologica........ E si normal ca ei sa nu-si doreasca schimbarea, pentru ca si schimbarea liniei de productie costa.
Concluzia pt viteza solutii sunt. Bani si buna vointa nu prea. Pentru stocare si viteza de scriere/citire trebuie regandit total. Se aproprie de limitele fizice ale unor materialelor la fel ca si la procesoare.
Nu mai stiu... Legea lui Moore in ce punct mai e acum?

suntem in grafic pentru 2020 sau nu?
Si ceva din Tanenbaum - Retele de calculatoare nu mai stiu cat de actuale sunt preturile dar totusi..
Una din cele mai obișnuite metode de a transporta date de la un calculator la altul este să se scrie datele pe o bandă magnetică sau pe un suport reutilizabil (de exemplu, DVD-uri pentru înregistrare), să se transporte fizic banda sau discul la mașina de destinație, după care să se citească din nou datele.
Cu toate că această metodă nu este la fel de sofisticată precum folosirea unui satelit de comunicație geosincron, ea este de multe ori mai eficientă din punct de vedere al costului, mai ales pentru aplicațiile în care lărgimea de bandă sau costul pe bit transportat sunt factori cheie. Un calcul simplu va confirma acest punct de vedere. O bandă Ultrium standard industrial poate înmagazina 200 gigaocteți. Într-o cutie cu dimensiunile 60 x 60 x 60 cm pot să încapă cam 1000 de astfel de benzi, ceea ce înseamnă o capacitate totală de 200 de terraocteți sau 1600 terrabiți (1.6 petabiți). O cutie cu benzi poate fi distribuită oriunde în Statele Unite în 24 de ore de către Federal Express sau de alte companii. Banda de frecvență efectivă a acestei transmisii este de 1600 terrabiți / 84600 secunde, adică 19Gbps. Dacă destinația ar fi la distanță de numai o oră cu mașina, lărgimea
de bandă s-ar mări la peste 400Gbps. Nici o rețea de calculatoare nu poate să se apropie de o asemenea viteză.
Pentru o bancă în care datele sunt de ordinul gigaocteților și trebuie salvate zilnic pe o altă mașină (pentru ca banca să poată funcționa în continuare chiar și în urma unor inundații puternice sau unui cutremur), probabil că nici o altă tehnologie de transmisie nu e comparabilă cu performanța atinsă de banda magnetică. Desigur, rețelele devin din ce în ce mai rapide, dar și capacitățile benzilor magnetice cresc.
Dacă ne uităm la cost, vom obține aceeași situație. Atunci, dacă sunt cumpărate en-gros, benzile Ultrium ajung să coste în jur de 40 de dolari pe bucată. O bandă poate fi refolosită de cel puțin 10 ori, astfel încât costul benzii este aproape de 4000 de dolari/cutie/utilizare. Dacă adăugăm încă 1000 de dolari pentru transport (probabil mult mai ieftin), vom avea un cost de 5000 de dolari pentru a transporta 200 de terraocteți. De aici rezultă că un gigaoctet poate fi transportat la un preț mai mic de 3 cenți. Nici o rețea nu poate concura cu un astfel de preț.Niciodată nu subestima lărgimea de bandă a unui camion încărcat cu benzi magnetice care gonește la vale pe autostradă. 
)