Orange Romania va investi peste 100 de milioane de euro pana la sfarsitul anului

325 vizualizări
Editat 10 iunie 2010, 00:41:22 Scris de laur1989 la 10 iunie 2010, 00:39:55
/data/files/oldpubfiles/news/InsteadofstayinguplatetowatchLettermantrycallingafriendbeforeyoucallitanight_slideshow_image.jpg

Desi in 2009 criza a temperat alocarile de fonduri, anul acesta operatorii vor relua upgradarea retelelor
Operatorii de pe piata locala au incetinit investitiile in 2009. Romania a devenit o zona cu o concurenta foarte mare si nu mai prezinta un potential ridicat de crestere, spun unii dintre jucatori. Criza este si ea printre factorii care au temperat investitiile companiilor de telecomunicatii.     

Cu toate acestea, in pofida situatiei dificile, marile companii telecom prezente in Romania au continuat investitiile, in unele cazuri nivelul acestora fiind mai mare comparativ cu anii anteriori.

Una dintre cele mai importante miscari in acest sens apartine Cosmote, a treia mare companie de telecomunicatii mobile din Romania, care a lansat serviciile 3G aliniindu-se astfel celorlalti mari jucatori din domeniu pe piata autohtona. Investitii importante a facut si Vodafone, care a lansat primele servicii 3G pe baza licentei GSM. "In conditiile actuale, Vodafone Romania a decis sa faca investitii de cateva zeci de milioane de euro in lansarea serviciilor 3G in banda tehnologiei GSM. Reteaua UMTS a fost construita pe parcursul ultimului an si acopera 90% din populatia tarii", declara recent Liliana Solomon, CEO Vodafone Romania.

Nivelul cheltuielilor investitionale

La ce nivel au ajuns insa cheltuielile investitionale (CAPEX) ale operatorilor telecom din Romania? Ne-a ajutat la calcul Dinu Malacopol, CEO al Digital Cable Systems (DCS). Potrivit acestuia, cheltuielile investitionale reprezinta intre 25% si 50% din valoarea EBITDA (profitul operational inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare, indicator rezultat din scaderea cheltuielilor operationale OPEX din veniturile totale - n.r.), resurse alocate in functie de politicile companiei la nivel de grup, de strategia acesteia, de mediul concurential etc. Astfel, pastrand proportia, spre exemplu, Vodafone Romania a investit anul trecut intre 99 si 189 de milioane de euro, luand in calcul valoarea EBITDA de 396 mil. euro inregistrata in anul fiscal anterior, incheiat la 31 martie 2010. De asemenea, Cosmote Romania, al treilea mare operator telecom de pe plan local, a investit in 2009 intre 16,5 milioane de euro si 33,05 milioane de euro, profitul operational fiind de 66,1 milioane de euro. In ceea ce priveste Orange Romania, cea mai mare companie de telefonie mobila de pe piata locala, datele financiare prezentate nu ne-au permis sa facem un calcul asemanator. Valoarea EBITDA nu este publica, in raportul France Telecom fiind mentionata doar o scadere a acestui indicator cu 185 de milioane de euro in 2009. Cu toate acestea, in ceea ce priveste investitiile Orange din 2010, compania planuieste investiti de peste 100 de milioane de euro, valoare peste cea alocata in anul precedent, datorita noilor proiecte pe care le are in derulare. "Suntem pregatiti sa investim si mai mult daca vor aparea conditii favorabile si, in acest sens, asteptam decizia ANCOM (Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglemen­tare in Comunicatii - n.r.) privind crearea acestor conditii pe piata", a declarat pentru "Financiarul" Thierry Millet, CEO Orange Romania.

Infrastructura internet atrage cei mai multi bani

In ceea ce priveste directia investitiilor, in opinia lui Dinu Malacopol, acestea vor merge in 2010 cu preponderenta catre accesul la internet. Infrastructura broadband, crearea de astfel de retele, va contura in perioada urmatoare zona in care se va da batalia intre ope­ratorii telecom, miza fiind oferirea de servicii de generatie urmatoare, cum sunt IPTV, 3D, aplicatii interactive, declara recent si Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC).

Pe de alta parte, investitiile in voce mobila vor fi mici in acest an, in masura in care piata este saturata pe acest segment.

De asemenea, un alt motiv de a face investitii pentru operatorii telecom tine de faptul ca anul trecut criza a afectat si pretul echipamentelor telecom, companiile putand sa opereze extinderi ale retelei pe bani mai putini fata de anii trecuti. Aici insa, Dinu Malacopol vine cu un contraargument: "S-a mai temperat pretul echipamentelor, insa nu are rost sa investesti in masura in care nu exista cerere sau daca pe segmentul respectiv este o concurenta foarte mare. Pe de alta parte, criza face banii foarte scumpi. Plus ca nu-ti permiti intr-o piata care face ROI rapid sa investesti in tehnologii uzate moral".

Sursa: Financiarul.com
S-ar putea sa te intereseze
0
387 vizualizări
0
73 vizualizări
Xiaomi sarbatoreste: peste 10 milioane de Mi3 livrate
05 iulie 2014, 19:17:48 ⋅ știre scrisă de RazvanN
0
94 vizualizări
Moto 360 nu va fi lansat pana spre sfarsitul verii
25 iunie 2014, 23:22:40 ⋅ știre scrisă de RazvanN
Comentarii articol 0

Acest articol nu are nici un comentariu.

Știrea a fost scrisă în .
Hei! Pentru a putea interacționa cu comunitatea Mobilewave trebuie să ai un cont (care e gratuit) și să fii autentificat.
  • Arăta mai bine înainte.. 28% ⋅ 37
  • E frumos dar nu prea 23% ⋅ 31
  • Laser frate! 49% ⋅ 65
Au votat 133 utilizatori
^
Mobilewave.ro logo
MobileWave.ro 2005-2014
© MW v1.0a PhoeniX
0.021⋅4⋅6
Portalul tău de telefoane mobile!