Operatorii telecom au inceput un program agresiv de economisire

109 vizualizări
Editat 05 iunie 2010, 08:15:19 Scris de laur1989 la 05 iunie 2010, 08:14:57
/data/files/oldpubfiles/news/09maintelecom.jpg

La nivel global, companiile au investit cu 5,9% mai putin decat in 2008. In Romania insa, jucatorii au alocat bugete pentru extinderea retelelor
Companiile de telecomunicatii au alocat anul trecut mai putini bani pentru a face investitii, in masura in care criza economica le-a fortat sa inceapa un proces agresiv de economisire. Cu toate acestea, cheltuielile privind investitiile au avut o scadere mult mai mica fata de estimarile analistilor.     

Potrivit firmei de cercetare Infonetics Research, la nivel mondial, operatorii telecom au cheltuit anul trecut 295 de miliarde de dolari, cu 5,9% mai putin fata de 2008. Acestia si-au redus investitiile in infrastructura cu 8% anul trecut, cele mai mari reduceri fiind operate in segmentele voce IP, echipamente pentru retele optice, infrastructura video si routere IP. Potrivit analistilor, acest rezultat se datoreaza faptului ca operatorii de telecomunicatii iau decizii bazate pe strategii elaborate pe date clare, comparativ cu anii trecuti. Pe de alta parte, cererea de servicii de broadband a fost in 2009 si ramane si in prezent foarte mare fata de perioadele anterioare, aspect care le-a permis companiilor telecom sa faca fata mai bine situatiei economice.

Insa analistii prognozeaza o scadere mai mare a cheltuielilor investitionale. "Acestea vor atinge punctul maxim in 2010, iar proce­sul de scadere va fi urmat de reinceperea ciclului de investitii anul viitor. Motorul pentru reinitierea investitiilor il constituie upgradarea retelelor 2G, 3G si extinderea retelelor LTE (de generatia a patra) si a infrastructurii broadband", precizeaza Stephane Teral, analist principal la Infonetics Research.

Competitia sustine binfuzia de fonduri

Pe plan local, in plina criza, operatorii de telecomunicatii au facut investitii importante, in masura in care com-petitivitatea este foarte ridicata. Una dintre cele mai importante miscari in acest sens apartine Cosmote, a treia mare companie de telecomunicatii mobile care a lansat serviciile 3G, aliniindu-se astfel celorlalti mari jucatori din domeniu pe piata autohtona. Investitii importante a facut si Vodafone care a lansat primele servicii 3G pe baza licentei GSM. "In conditiile actuale, Vodafone Romania a decis sa faca investitii de cateva zeci de milioane de euro in lansarea serviciilor 3G in banda tehnologiei GSM. Reteaua UMTS a fost construita pe parcursul ultimului an si acopera 90% din populatia tarii", declara recent Liliana Solomon, CEO Vodafone Romania.

Cele mai mari cheltuieli cu investitiile se fac in infrastructura mobila, acestea atragand aproximativ 19% din investitiile totale in infrastructura de retea, mai spun cercetatorii de la Infonetics Research. La nivel mondial, veniturile operatorilor telecom au atins 1,65 trilioane de dolari, in scadere insa cu 4,2% comparativ cu 2008. Analistii se asteapta insa ca veniturile operatorilor telecom sa-si reia cresterile incepand cu acest an.

Potrivit aceleiasi firme de cercetare, primii 10 operatori telecom in functie de nivelul valorii veniturilor sunt AT&T, NTT, Verizon, Deutsche Telekom, China Mobile, France Telecom, Vodafone, Telefonica, KDDI si Comcast.
Cresc costurile cu externalizarea

Desi per total companiile de telecomunicatii din intreaga lume si-au micsorat cheltuielile investitionale, un aspect foarte important tine de externalizarea serviciilor, miscare ce a atras pe acest segment o majorare a cheltuielilor. Astfel, potrivit Infonetics Research, la nivel mondial operatorii telecom au platit vendorilor de echipamente de retea apro- ximativ 50,4 miliarde de dolari in 2009 pentru externalizarea serviciilor. Potrivit prognozelor analistilor, segmentul de servicii externalizate va ajunge la valoarea de 73,2 miliarde de dolari pana in 2014. Cele mai importante operatiuni generatoare de venituri pe care producatorii de echipamente de retea le ofera operatorilor telecom constau in mentenanta si construirea retelelor. In Romania, un bun exemplu in acest sens apartine companiei Romtelecom, care a stabilit anul trecut un parteneriat cu Ericsson, prin care vizeaza reducerea costurilor de mentenanta. Acest acord intre cele doua companii a presupus insa si transferul a 400 de angajati Romtelecom catre producatorul de echipamente de retelistica.

Sursa: Finarciarul.com
S-ar putea sa te intereseze
0
129 vizualizări
Operatorii alesi pentru a distribui iPhone in Europa
23 august 2007, 12:33:15 ⋅ știre scrisă de Marius
0
82 vizualizări
Productia Apple iWatch a inceput
29 aprilie 2014, 19:41:39 ⋅ știre scrisă de RazvanN
Comentarii articol 0

Acest articol nu are nici un comentariu.

Știrea a fost scrisă în .
Hei! Pentru a putea interacționa cu comunitatea Mobilewave trebuie să ai un cont (care e gratuit) și să fii autentificat.
  • Arăta mai bine înainte.. 27% ⋅ 35
  • E frumos dar nu prea 24% ⋅ 31
  • Laser frate! 50% ⋅ 65
Au votat 131 utilizatori
^
Mobilewave.ro logo
MobileWave.ro 2005-2014
© MW v1.0a PhoeniX
0.024⋅4⋅6
Portalul tău de telefoane mobile!