Hackerii s-au reprofilat pe telefoane mobile

348 vizualizări
Editat 26 octombrie 2008, 13:17:13 Scris de AleKs la 26 octombrie 2008, 13:07:52
Telefoanele mobile nu mai sunt telefoane mobile. Sunt instrumente de comunicare, de navigat pe Internet, camere foto și playere MP3 în același timp. Iar ziua în care și cele mai banale vor deveni smartphone-uri, nu-i departe. Şi tocmai asta-i împinge pe experți să creadă că hackerii se vor apuca să creeze viruși speciali, capabili să transforme aceste dispozitive portabile în "mine" anti-posesor.

Hackerii ori mai bine spun internauții rebeli cu cunoștințe software se ocupă încă de conceperea de viruși, viermi și alte vietăți d'astea virtuale, de rețele capabile să spameze și să atace computere și servere de pe întregul glob. Dar, potrivit unui raport (GTISC Cyber Threats Report) publicat luna aceasta de către un grup de cercetători ai Georgia Tech (Institutul de Tehnologie din Georgia - SUA), numărul telefoanelor susceptibile la atacurile hackerilor este în creștere rapidă. În fapt, marea temere se referă la faptul că mobilele încep să semene din ce în ce mai bine cu computerele, având putere de calcul sporită, platforme software cunoscute, conectare mai bună la Internet - ceea ce se traduce prin vulnerabilitate semnificativă asupra sistemului de operare ori via aplicații Web. Telefoanele sunt vulnerabile la viruși, cel puțin smarphone-urile, mai ales pentru că producătorii nu le încarcă cu aplicații antivirul din pricina performanțelor de procesare, mult reduse față de computere. Un antivirus, n-ar face decât să transforme multe dintre telefoane în obiecte mai încete decât melcii.

Cercetătorii de la GT mai spun că hackingul pe telefoane ar da naștere la noi tipuri de scam - inducere în eroare a utilizatorului prin mijloace tech pentru furt de bani. Iar întrebare pe care și-o pune Joe Stewart - director de cercetări malware la compania SecureWorks este dacă "pot oare hackerii să câștige astfel o grămadă de bani fără să riște prea mult? Pentru că dacă pot, o vor face cu siguranță".
Se dă și exemplu. Anume că telefoanele infectate de rețele de boți ale hackerilor, ar putea fi automat reprogramate ca să sune la un număr special (de acela cu tarif mare) ori să "cumpere" ringtonuri downloadate de pe siturile obscure.
Cercetătorii atrag atenția și asupra caracteristicii distincte ale hackingului de telefoane, având în vedere că aceste dispozitive sunt mereu pornite, transmit/recepționează continuu date și nu sunt foarte bine securizate. Altfel spus, "avem de a face cu platforma perfectă" pentru hackeri, după cum afirmă Patrick Traynor, profesor la Georgia Tech.

Până să ne impacientăm mai avem de așteptat ca hackerii să învețe modul de funcționare al rețelelor de telefonie celulară, asta ca să poată adapta pentru terminale atacurile direcționate deocamdată spre computere. În plus, spre deosebire de modul liber de "proliferare a bolilor" de pe WWW, în relele de telefonie mobilă, operatorii pot controla foarte atent ceea ce se petrece și astfel s-ar putea împiedica mai ușor - de pildă, prin tăierea comunicației dintre device-uri - transmiterea de viruși de la un telefon infectat la altele din rețea. Cercetărorii care au alcătuit raportul nu știu dacă hackerii plănuiesc deja vreun "asalt" către domeniul telefoniei mobile. Dar știu că pentru a "sparge" un terminal, e nevoie ca posesorul să navigheze practic non-stop pe Internet pe telefonul său, să descarce programe - adică exact ceea ce începe să fie la modă, în trend.

Sursa: http://www.go4it.ro
S-ar putea sa te intereseze
0
147 vizualizări
Lenovo Mobile va oferi telefoane mobile de inchiriat
18 septembrie 2007, 14:50:48 ⋅ știre scrisă de IP-XCENTRIC
2
578 vizualizări
Statistici in privinta vanzarilor de telefoane mobile in 2009
24 februarie 2010, 21:39:12 ⋅ știre scrisă de chester
Comentarii articol 0

Acest articol nu are nici un comentariu.

Știrea a fost scrisă în .
Hei! Pentru a putea interacționa cu comunitatea Mobilewave trebuie să ai un cont (care e gratuit) și să fii autentificat.
  • Arăta mai bine înainte.. 28% ⋅ 38
  • E frumos dar nu prea 24% ⋅ 32
  • Laser frate! 48% ⋅ 65
Au votat 135 utilizatori
^
Mobilewave.ro logo
MobileWave.ro 2005-2014
© MW v1.0a PhoeniX
0.021⋅4⋅6
Portalul tău de telefoane mobile!