Cosmote ar putea sa ofere servicii 3G, fara licenta

309 vizualizări
Editat 24 octombrie 2008, 20:11:56 Scris de AleKs la 24 octombrie 2008, 18:27:31
/data/files/oldpubfiles/news/cosmote.jpg

Cosmote Romania ar putea sa ofere din noiembrie, gratuit, servicii 3G in banda 2G, intrand astfel in concurenta directa cu Orange Romania sau Vodafone Romania, operatori care au platit anterior circa 35 mil. $ fiecare pe licentele 3G, a anuntat joi Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC).

ANC a publicat joi spre consultare publica proiectul deciziei privind armonizarea utilizarii benzilor de frecvente radio 880-915 MHz, 925-960 MHz, 1710-1747,5 MHz si 1805-1842,5 MHz.

Cele trei companii care se incadreaza in termenii hotararii sunt Cosmote, Orange si Vodafone, insa ultimele doua detin deja licente 3G, alaturi de Zapp si RCS&RDS.

Cosmote Romania, unica beneficiara a acestui proiect, considera ca aceasta oportunitate "va declansa o concurenta reala pe acest domeniu".

"Oferirea de servicii 3G prin intermediul frecventei de 900 MHz este una din posibilitatile pe care le evaluam pentru a adauga in portofoliul nostru pachete de servicii broadband. Prin urmare, ne bucura aceasta decizie a autoritatilor romane de a da curs recomandarii Comisiei Europene", au declarat pentru DailyBusiness.ro oficiali ai Cosmote Romania. "Credem ca o astfel de oportunitate va fi in interesul consumatorilor romani. Cosmote va declansa o concurenta reala pe acest domeniu", au mai spus acestia.

Pe de alta parte, oficialii Orange spun ca, desi in principiu este o initiativa benefica, "acordarea cu titlu gratuit a dreptului de furnizare a serviciilor 3G unui operator ar dauna principiilor concurentei si egalitatii sanselor, principii pe baza carora a functionat piata comunicatiilor in Romania pana acum", conform lui Dorin Odiațiu, Wholesale, International & Regulatory Affairs Director Orange Romania.

El a mai subliniat ca "cei patru operatori care detin in prezent dreptul de operare pentru serviciile 3G au castigat licitatii, si-au asumat obligatii legate de acoperire si calitatea serviciului si au platit cate 35 milioane de dolari. Speram intr-o rezolvare echitabila a situatiei, astfel incat operatorii 3G actuali sa nu fie defavorizati".

Reprezentantii ANC spun ca inainte ca proiectul sa devina decizie, mai este nevoie de consultare publica.

"Neutralitate tehnologica inseamna ca orice operator va fi liber de acum incolo, pe anumite benzi, sa ofere servicii 3G. Va avea de castigat clientul final. Intr-adevar, parerile sunt impartite in piata dar ANC-ul considera ca aceasta liberalizare este bine venita", a mai spus Nistoran.

Conform proiectului, operatorii care detin aceste benzi prin licenta vor putea sa ofere si servicii de comunicatii de generatia a treia prin intermediul sistemelor UMTS (servicii multimedia si de transmisii de date). Acest drept de utilizare va putea fi exercitat numai dupa modificarea licentelor acordate, in conditiile legii, fara plata vreunei taxe, conform ANC.

In prezent, benzile specificate in proiect sunt alocate prin licente catre Orange Romania, Vodafone Romania si Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, companii care le folosesc pentru furnizarea de servicii de generatia a doua, specifice sistemelor GSM.

Acest proiect vine ca urmare a adoptarii de catre Comitetul pentru Comunicatii Electronice (ECC) din cadrul Conferintei Europene a Administratiilor de Posta si Telecomunicatii (CEPT) a unei decizii si a unor rapoarte privind compatibilitatea dintre sistemele UMTS si GSM care opereaza in benzile de 900 MHz si 1800 MHz si compatibilitatea dintre UMTS 900/1800 MHz si sistemele care opereaza in benzile adiacente.

Ulterior acestor demersuri ale CEPT, a fost intocmit un proiect de Decizie a Comisiei Europene privind armonizarea benzilor de frecvente de 900 MHz si de 1800 MHz pentru sistemele terestre capabile sa furnizeze servicii paneuropene de comunicatii electronice in cadrul Comunitatii care urmeaza sa fie adoptat.

Totodata, a fost adoptat Ordinul ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei nr. 432/2008 privind modificarea Tabelului national de atribuire a benzilor de frecventa, ceea ce a creat cadrul tehnico-legislativ necesar furnizarii serviciilor de comunicatii electronice de generatia a treia, in aceste benzi de frecvente.

Sursa: DailyBusiness
S-ar putea sa te intereseze
1
770 vizualizări
Cosmote: servicii 3G si internet de mare viteza
26 aprilie 2010, 00:47:27 ⋅ știre scrisă de laur1989
0
131 vizualizări
Microsoft vrea sa ofere gratuit Windows Phone
16 martie 2014, 10:19:32 ⋅ știre scrisă de RazvanN
0
1 267 vizualizări
Servicii Blackberry, interzise in Emiratele Arabe
03 august 2010, 12:58:10 ⋅ știre scrisă de laur1989
Comentarii articol 0

Acest articol nu are nici un comentariu.

Știrea a fost scrisă în .
Hei! Pentru a putea interacționa cu comunitatea Mobilewave trebuie să ai un cont (care e gratuit) și să fii autentificat.
  • Arăta mai bine înainte.. 28% ⋅ 38
  • E frumos dar nu prea 24% ⋅ 32
  • Laser frate! 49% ⋅ 66
Au votat 136 utilizatori
^
Mobilewave.ro logo
MobileWave.ro 2005-2014
© MW v1.0a PhoeniX
0.041⋅6⋅4
Portalul tău de telefoane mobile!