Ghid utilizare PocketPC

3225 vizualizări
Scris de ady_uaic la 06 ianuarie 2010, 11:39:08
Se pare ca sunteti cativa care abia v-ati luat astfel de device-uri, asa ca, pentru a evita procesul de "stresare" (cum il numesc unii), va recomand sa cititi topicul asta.

Lesson 1

Sunt convins că majoritatea celor intre 13-50 ani sunt deja familiarizați cu termenul de pocketpc (eventual PALM pentru mulți dintre ei, chiar dacă nu e același lucru), și este evident că piața românească a cunoscut un progres impresionant în utilizatori de astfel de gadget-uri. Datorită faptului că, mulți utilizatori de PocketPC nu știu cum să își folosească device-ul și apelează la diferite forumuri, id-uri de messenger, cunoștințe, etc pentru unele întrebări (adeseori simple, plictisitoare), m-am decis ca pentru cei care urmăresc acest sit, să fac un ghid de utilizare generală a unui pocketpc. Cu ce putem începe prima dată (bineînțeles, având în spate o "ploaie" impresionantă de întrebări de genul) decât cu noțiunea și practica instalării unui joc/aplicație.

Cum să instalezi o aplicație sau un joc

În primul rând, orice aplicație sau joc, le veți descărca/cumpăra sub 2 modalități (in 2 extensii diferite): .cab sau .exe.
Aici aveți un mic ghid cum să instalați orice aplicație/joc.
Dacă procesul de instalare implică un .cab, faceți următoarele:
-sincronizați device-ul d-voastră cu PC-ul (bineînțeles prin activesync care este free oferit de cei de la microsoft - momentan, v. cea mai indicată este 4.5)
-copiați fișierul .CAB pe pocketpc (de preferat pe cardul de memorie, și să notați unde a-ți copiat, sau să rețineți)
-folosiți use file explorer (pe care îl veți găsi în Start/Programs) pe PocketPC pentru a naviga către locație (unde a-ți copiat fișierul .CAB):
/data/files/oldpubfiles/kb/_saved/11kf8.jpg

și
/data/files/oldpubfiles/kb/_saved/85881524we0.jpg
.
click pe fișierul .CAB pe PPC (va începe procesul de instalare)
-urmăriți pașii de instalare care vor apărea (la un moment dat vi se va cere locația unde să instaleze aplicația/jocul. De preferat pe storage card, a2a locație, pentru a lăsa memoria internă liberă pentru RAM, însă unele aplicații/jocuri cer express instalare pe memoria internă (device).)
-urmăriți instrucțiunile de înregistrare (dacă aveți unele).
Dacă procesul de instalare implică un fișier .exe, faceți următoarele:
-sincronizați PPC-ul la PC
-click pe fișierul .exe pe PC nu pe device (va începe procesul de instalare)
-urmăriți pașii care apar pe PC și PPC pentru a termina instalarea
-La sfârși, după instalarea completă, urmăriți instrucțiunile oferite pentru înregistrare (dacă aveți unele).

Diferite metode de înregistrare:
-retail = funcționalitate completă. Bucurați-vă!
-cracked .exe, keygen, serial (nu cred ca e cazul să discutăm despre ele aici)
Notă:
Micro$oft .NET CompactFramework este posibil să fie necesar pentru a rula câteva aplicații/jocuri. Folosiți funcția căutare pe google, căci e oferit free de cei de la microsoft. Este necesar update-ul pentru câteva aplicații.
Notă: WinRAR sau aplicații similare sunt necesare pentru a extrage fișierele arhivate (cele din .zip, .rar, .7z, etc.).
Notă: Să citiți fișierele .nfo fiindcă de multe ori conțin pașii de instalare. Cum deschideți un fișier .nfo? Dacă folosiți total commander sau alt utilitar de genul dați click pe fișier si dați F4, dacă nu, dați click dreapta pe fișier și dați edit with notepad.

Voi continua in a posta si alte tutoriale de genul, insa, apelez si la contributia unora dintre userii de pe forum, pentru a face cat mai explicit totul.
--------------------------------------------------------------------------

Lesson 2

Extragerea unui fișier .cab dintr-un fișier .exe (pentru cei care vor să aibă în permanență fișierul .cab pe pda, sau care nu au PC)

De reținut că, fișierele .exe pot fi utilizate numai împreună cu PC-ul.

Prima variantă:

Uneori, cei care dezvoltă aplicația/jocul care vreți să îl instalați oferă spre descăcare pe sit-ul lor varianta .cab.

A doua variantă:

Pe desktop-ul PC-ului, redenumiți fișierul .exe în .zip și extrageți-l. Cu puțin noroc veți avea unul sau mai multe fișiere cu extensia .cab și eventual cu substring-ul "ARM" sau "XSCALE" în denumire. Acesta/acestea sunt fișierele care le vreți.

A treia variantă:

Dacă nu puteți dezarhiva fișierul .exe cum am menționat la varianta 2, atunci rulați-l pe PC. Dacă ActiveSync este instalat, programul va pune fișierele CAB într-un director specific, de cele mai multe ori în C:\Program Files\Microsoft ActiveSync\xdirectory (numele jocului/aplicației).

Există cazuri în care fișierele CAB sunt amplasate în altă parte în C:\Program Files\... sau în :\Documents and Settings\username\Local Settings\Temp. Apoi, poate a-ți vrea să aruncați o privire după noile directoare acolo sau /și să dați un search după extensie *.cab.
--------------------------------------------------------------------------

Lesson 3

Cum să instalezi un program folosind un fișier .cab

Una dintre cele mai abordate metode de a instala o aplicație pe Pocket PC este printr-un fișier .cab. "Ce este un fișier .cab"? Un fișier cabinet (CAB) este un fișier compresat ce conține toate item-urile necesare pentru instalarea unui program pe Pocket PC. Fișierele .cab sunt extreme de portabile pentru că nu aveți nevoie de activesync pentru a instala un program pe PPC. Atâta timp cât fișierul .cab este pe device, puteți instala oricând doriți.
Ca un mic exemplu, vom instala o aplicație care să schimbe modul de vizualizare al bateriei folosind metoda de instalare prin .cab.
Pentru a putea “purcede" spre instalare, trebuie să vedeți cum arată un fișier .cab. Mai jos, puteți vedea o imagine a unui fișier .cab pe un PC (iconița arată așa pentru că este instalat winrar pe PC). Este fișierul care se numește batt.arm:
/data/files/oldpubfiles/kb/_saved/96101297uj9.jpg


Pasul 1: Primul pas e să copii fișierul .cab pe Pocket PC. Dacă aveți un card reader, puteți să copiați pe card și apoi să il introduceți în Pocket PC. Dacă descărcați simplu fișierul .cab de pe internet puteți să îl luați așa. Oricum, pentru “sănătatea" tutorial-ului, vom copia fișierul prin Activesync. Așa că deschideți Activesync pe PC
/data/files/oldpubfiles/kb/_saved/30574097.jpg


și dați click pe butonul Explore (trebuie să aveți PPC-ul conectat la PC).
/data/files/oldpubfiles/kb/_saved/35615289.jpg


Pasul 2: Ar trebui să vedeți acum o fereastră de Explorer care are listat conținutul folderului "My Documents".
/data/files/oldpubfiles/kb/_saved/81653425.jpg


Pasul 3: Drag & drop fișierul .cab de pe desktop (sau unde îl aveți) către Pocket PC.
/data/files/oldpubfiles/kb/_saved/87114737.jpg


Pasul 4: Mergeți în Pocket PC și găsiți scurtătura către File Explorer (Start/Programs/File Explorer):
/data/files/oldpubfiles/kb/_saved/18389331.jpg


Pasul 5: Navigați către folderul “My Documents" și veți vedea fișierul batt.arm.
/data/files/oldpubfiles/kb/_saved/32597998.jpg


Pasul 6: Apăsați pe fișierul .cab o singură dată și se va instala!

Vă veți gândi că "E minunat! Dar de unde iau fișierele .cab?" Răspunsul îl găsiți în tutorialul “Extragerea unui fișier .cab dintr-un fișier .exe" de mai sus.
Concluzie
Fișierele .cab sunt mereu eficiente. Mulți călători le folosesc în cazuri de hard-reset accidental (restaurarea setarilor din fabrică a telefonului). Utilizatorii de Mac sunt dependenți de aceste .cab-uri pentru că nu există activesync pentru Mac. Şi în sfârșit, ce spuneți de acele programe care ne aruncă erori în timpul instalărilor? Folosiți aceste fișiere .cab - mereu funcționează!
--------------------------------------------------------------------------

Lesson 4

Cum să creați un shortcut (scurtătură rapidă la un anumit joc/aplicație și nu numai)
O scurtătură este o iconiță folosită pentru a reprezenta un document, un director, o aplicație sau un joc. Puteți deschide un fișier sau să lansați o aplicație apăsând pe iconiță. Scurtăturile sunt de obicei folositoare deoarece puteți să le puneți în meniul de Start sau sub orice sub-director fără să trebuiască să faceți copie a fișierului în sine. Aceasta salvează spațiu permițându-vă să păstrați o singură copie a unui fișier destul de mare ca mărime, în timp ce plasați una sau mai multe scurtături către acel fișier oriunde vă convine.
Uneori un installer nu vă crează scurtături a programului/jocului instalat în meniul de Start și uneori nu există installer oferit de aplicație sau joc. În astfel de cazuri, putem manual să creăm scurtături și să le plasăm în meniul de Start.

• Executați explorer-ul de fișiere favorit și navigați către directorul unde aveți fișierul căruia vreți să îi faceți scurtătură.
• Apăsați pe el și țineți apăsat (va apărea alt meniu, "click dreapta") și selectați copy din meniul apărut.
• Acum mergeți spre Windows\Start Menu\Programs (tot din explorer-ul de fișiere), apăsați și țineți apăsat pe o zonă "goală" (cel mai indicat, mergeți in josul listei, si unde vedeți o porțiune albă, unde s-au terminat fișierele, e bine să apăsați acolo), apoi alegeți opțiunea Paste Shortcut.
• Apăsați și țineți apăsat pe scurtătură, selectați opțiunea Rename și specificați un nume care îl doriți pentru scurtătură
Notă: Comenzile de meniu pot varia în funcție de explorer-ul de fișiere care îl folosiți!
Mutând o scurtătură către un alt director nu cauzează nici o problemă, dar dacă e adăugată de către installer automat (scurtătura), va trebui să ștergeți scurtătura manual după dezinstalarea programului (scurtătura care ați mutat-o).

De reținut:
- Dacă scurtătura este adăugată în Windows\Start Menu și nu există spațiu pentru scurtături adiționale, va fi ștearsă automat
- Puteți crea directoare noi sub Windows\Start Menu\Programs pentru a organiza și categoriza scurtăturile
- Dacă lipiți scurtăturile în Windows\Start Menu\Settings, puteți să le accesați intrând în Start Menu\Settings\System
--------------------------------------------------------------------------

Lesson 5

Cum să conectezi PPC-ul la laptop prin wifi

pentru Windows XP:
Instalează un access point manual:
1. Click Start, apoi Settings, apoi Control Panel.
2. Dublu-click pentru Network Connections.
3. Click dreapta pe Wireless Network Connection, și apoi click Properties.
4. Click pe tabul Wireless Networks.
O listă cu access point-uri wireless va apărea în box-ul "Available networks".
5. Sub Preferred networks, click Add.
6. În box-ul the Network Name (SSID), tastați numele access point-ului și selectați box-urile bifate apropiate, după cerințele rețelei voastre.
Posibil să trebuiască să întrebați pe adminii rețelei pentru setări specifice. Dacă sunteți pe un domeniu, posibil să trebuiască să cereți certificările clientului.
7. Click OK.
După ce ați adăugat noul access point, puteți să vă conectați la rețea.
După ce ați făcu acest lucru, porniți wifi pe PPC, vă va comunica că a găsit o nouă rețea, vă va întreba dacă ar trebui să se conecteze la ea, dați yes, introduceți key-ul WPA dacă ați setat una (care ar fi trebuit, sau, oricine se poate conecta la această rețea).

Odată setat, pe PPC:
1. Click Start -> Settings
2. Mergeți în tab-ul Connections de jos, selectați Wi-Fi.
3. Click pe tab-ul Network Adapters, și selectați ceva similar cu tiacxwin Compatible Wireless Etherne...
4. Aceasta vă va deschide o fereastră de setări, selectați Use specific IP address și în box-ul de IP address tastați: 192.168.0.1
5. Click pe tab-ul Name Servers, introduceți serverele DNS de la ISP-ul vostru (Providerul de internet), în box-urile DNS și Alt DNS.
6. Click X pentru a salva.
7. Restartați conexiunea wifi (disable/enable)

Înapoi pe PC, mergeți la pasul 4, în fereastra proprietăți.
1. Selectați Internet Protocol TCP/IP, click Properties
2. Click folosiți Use the following IP address și în box-ul IP address introduceți 192.168.0.2, în Subnet mask introduceți 255.255.255.0, în Default gateway introduceți 192.168.0.1 (dacă i-ați dat PPC-ului un IP diferit, atunci îl veți folosi pe acela).
3. Click Use the following DNS server addresses[b] și în box-urile Preferred DNS Server și Alternate DNS server introduceți aceleași servere DNS care le-ați folosit în pasul 5 din setările PPC-ului.
4 Click OK, apoi click Close.
Start GRPS-ul sau conexiunea internet EDVO pe PPC, și ar trebui să aveți conexiune prin wifi.
--------------------------------------------------------------------------

Lesson 6 (FAQ)

"Am dezinstalat un program dar fereastra 'Programs' încă mai arată cateva iconițe ale programului dezinstalat ".
Aceasta se întâmplă de obicei când programul a fost dezinstalat fără a fi folosită opțiunea Start Menu/Setting/System/Instal uninstal application sau dacă procesul de încărcare al programului are ceva bug-uri. În acest caz puteți folosi File Explorer urmând calea: My Device\Windows\Start Menu\Programs. Găsiți aici iconița care vreți să fie ștearsă, apăsați & țineți apăsat pe ea până apare un meniu (click dreapta), apoi apăsați opțiunea Delete.

"Am instalat un program dar la fel nu a creat iconiță și link în fereastra Programs ".
Pentru a crea o scurtătură trebuie să intrați în File Explorer pentru a găsi programul către care vreți să creați scurtătura. Apăsați & țineți apăsat pe numele exe-ului până apare un meniu (click dreapta) și selectați opțiunea 'Copy'. Acum mergeți în folderul "\Windows\Start Menu\Programs" și apăsând & ținând apăsat pe ecranul "Programs" selectați din meniul ce va apărea "Paste as new link". Veți avea astfel scurtătura reprezentată de iconița aplicației respective.


"Aș vrea să adaug o nouă temă pe ecranul Today".
Temele (skin-urile) sunt o modalitate pentru a customize ecranul de Today și sunt disponibile ca fișiere cu extensia .tsk. Descărcați sau creați fișierul care îl doriți, conectați PPC-ul la prin ActiveSync și folosiți opțiunea Explore pentru a vizualiza folderele PPC-ului. Mergeți în folderol '\Windows' și prin metoda Drag & Drop (sau copy/paste) încărcați în acest folder fișierul .tsk al skin-ului vostru. Apoi folosind PPC-ul, mergeți în Start Menu/Settings și selectați opțiunea Today. În ecranul care a apărut veți găsi o listă ce conține nume ale temelor, deasemenea și ultima inclusă de voi. Selectați-o și apăsați OK. Noul skin a fost instalat ca default. Dacă doriți să îl schimbați iar urmăriți instrucțiunile de mai sus și selectați o temă diferită din listă.


" PocketPC-ul de obicei se “joacă" cu 3 tipuri de memorie ".
Care este cea mai bună modalitate pentru a le folosi. Memoria principală este de obicei o memorie RAM (Random Access memory) pe care PPC-ul o folosește ca două arii diferite (predefinit în procentaj de 50/50 din cantitatea disponibilă chiar dacă e posibil să modifici procentajul). Prima parte este folosită de obicei pentru a conține programele încărcate de user, a 2a parte ca memorie operantă (de ex. memoria de care PPC-ul are nevoie să ruleze programele.). Memoria internă, fișiere din memories sau nume similare, identifică o parte din Rom (Read Only Memory). Momentan PPC-ul folosește FlashRom care stochează O.S. (sistemul de operare) dar acest tip de memorie poate fi citit și scris deasemenea. Dacă userul are câteva părți de Rom disponibile, poate evita să piardă date importante atunci când rămâne fără baterie sau la hard reset.


"Există de asemenea și Cardul de memorie (SD, CF, miniSD, microSD, MMC, etc)".
Care PPC-ul o vede ca un folder adăugat și în interiorul căruia permite stocarea programelor și datelor personale pentru a le avea disponibile atunci când cardul a fost introdus în slotul dedicate memoriei de stocare (slot card). (Nici memoria ROM, nici cardul de memorie nu poate reprezenta o extensie a memoriei principale folosită pentru a rula programele și ambele sunt ceva mai lente dacă sunt comparate cu memoria RAM). Cu referință spre mai sus, pot spune că trebuie să folosiți memoria principală pentru a încărca programele care rulează numai de-acolo. Poți folosi în schimb memoria Rom pentru a instala programe și date care nu vrei să le schimbi frecvent sau care vrei să le păstrezi în caz că PPC-ul a rămas fără baterie. Cardurile de memorie pot fi folosite mai bine pentru stocarea altor tipuri de date (MP3, filme, arhive etc) sau programe (mult mai bine dacă sunt de sinestătătoare - nu necesită înstalare după restaurarea sistemului de operare) care le poți folosi doar introducând cardul de memorie.

"De asemenea am încărcat pe un card de memorie câteva filme sau mp3-uri însă player-ul nu le vede ".
De la începuturile OS-urilor nici o aplicație (excepție face Files Explorer) nu poate vedea folderele de system însă poate vedea doar folderul 'My Documents'. Astfel, dacă încarcați orice tip de fișier pe cardul de memorie nici un program nu va reuși să găsească fișierele respective (pot fie le mp3-uri, imagini, fișiere video, etc). Pentru a rezolva problema aveți nevoie, înainte de a încărca fișierele pe cardul de memorie, să creați pe card un folder numit My Documents ca cel original. Astfel, creând acel folder, PPC-ul va vedea noul folder ca o extensie a primului (cel original) și va le va selecta correct folosind programele aferente.


"De ce PPC-ul nu închide programele folosind butonul X de pe ecran și cum pot închide programele?".
Când Microsoft a pornit aventura PDA-urilor contra Palm-urilor, sistemul lor era prea lent pentru a reîncărca programele (procesoarele nu rulau la 624 mhy și unde Palm-urile foloseau doar 33mhz, Microsoft avea nevoie de cel putin 100 mhz pentru acelasi rezultat.). Astfel, soluția a fost nu să închidă programele ci să le pună într-o stare de hibernare în memorie. Astfel butonul X continuă să nu închidă programele cum userul se așteaptă, referindu-se la operațiunea în sine transhumată pe PC. Pentru a închide aplicațiile cea mai bună metodă este să folosiți un program de task manager (pe care de asemenea îl puteți găsi ușor, gratuit, pe net) sau, din ecranul statutului memoriei PPC-ului mergeți în ecranul cu aplicații active și închideți-le. Sau, există o scurtătură care este folosită ca o tastatură virtuală pentru a tasta CTRL + Q (control quit) pentru a închide cu adevărat aplicația curentă.

"Vreau să adaug un symbol printr-un font în Word în PPC, cum sa fac?".
Este oarecum ușor. Selectați fontul TT (TrueType) care vreți să îl folosiți și prin ActiveSync copiați-l în folderul Windows\Fonts pe device. Acum, deschizând Word-ul pe PPC veți reuși să selectați noul font folosind lista Font-urilor. PPC-ul meu nu mă lasă să șterg câteva fonturi instalate de o aplicație care am șters-o. Poate fi de la Windows, să nu vă lase să ștergeți un font, instalat inițial de o aplicație nemaifolosită de exemplu. Să rezolvați această problemă redenumiți font-ul respectiv, din"[FONT].TTF" în "FNT", de ex., fără a mai adăuga extensia TTF. Executați un simplu reset aparatului și, după restartarea sistemului folosiți File Explorer (sau Active Sync dacă doriți) să ștergeți fișierul redenumit.
Notă: Acest tutorial este scris de un utilizator înregistrat al sitului; MobileWave.ro nu este responsabil pentru textul scris în acest material. Urmați instrucțiunile pe propria răspundere! Dacă credeți că trebuie cenzurat ceva în acest tutorial, vă rugăm contactați-ne.
Comentarii articol 4
11 aprilie 2010, 17:41:29
ady_uaic
autor articol
va astept cu mare drag pentru completari  :D.
10 aprilie 2010, 23:50:56
breakx
Foarte bun tutorialul pentru incepatori, s-ar putea adauga multa informatie pentru a deveni unul complet, cum zicea si Alecs erau bine venite referirile la aplicatiile third party esentiale (resco, total commander, coreplayer, pocket music bundle, opera mini sau mobile etc.) ...ar fi faina optiunea de a putea fi editat de mai multi utilizatori :)
13 ianuarie 2010, 11:36:42
ady_uaic
autor articol
no offence, dar din proprie initiativa, si neplatit, si cu nici un drept pe forumul asta decat ca simplu user, cred ca e arhi suficient. pot corecta moderatorii, sau altii care au timp, castiga ceva din asta, etc.
13 ianuarie 2010, 11:28:06
Alecs
Ai strecurat niste greseli de gramatica in tutorial ( ai scris cuvantul "ati" cu cratima in situatii in care el se scrie legat: a-ti copiat, a-ti vrea sa... toate se scriu legat. Nu e asta o problema mare, insa e un tutorial public iar la capitolul limba ar trebui sa fie fara pata. De asemenea, ar trebui sa indici si aplicatiile third-party, cu care un user poate indeplini mai bine sarcinile decat cu cele standard ( de exemplu Resco Explorer in loc de File Manager, CorePlayer in loc de Windows Media Player etc).
Tutorialul a fost creat la .
Hei! Pentru a putea interacționa cu comunitatea Mobilewave trebuie să ai un cont (care e gratuit) și să fii autentificat.
  • Arăta mai bine înainte.. 28% ⋅ 38
  • E frumos dar nu prea 24% ⋅ 32
  • Laser frate! 49% ⋅ 66
Au votat 136 utilizatori
^
Mobilewave.ro logo
MobileWave.ro 2005-2014
© MW v1.0a PhoeniX
0.047⋅6⋅4
Portalul tău de telefoane mobile!