GPS

5 227 vizualizări
153 răspunsuri
#91
horia4ro
MW Luver
122 mesaje
din 06/09/2006
NokiaN91-1
23 septembrie 2006, 17:02:18
pe cuvantul tau sange? (blade)
[img]http://www.my-funguide.com/sites/default/files/funguide_logo.png[/img]
http://my-funguide.com
Publicitate
Publicitate
#92
Raoul
MW Addicted
12436 mesaje
din 09/01/2006
18 aprecieri
Symbian
23 septembrie 2006, 18:09:23
Mah horia,deja esti enervant! :angry: Uite cat offtopic ai produs... :wallbesh:
#93
Blade
MW Addicted
1337 mesaje
din 14/08/2005
23 septembrie 2006, 19:58:24
horia4ro 23-09-2006 17:02:18
pe cuvantul tau sange? (blade)
da.. si vezi ca ma tin de cuvant :wallbesh:
#94
horia4ro
MW Luver
122 mesaje
din 06/09/2006
NokiaN91-1
30 septembrie 2006, 13:42:19
ce periculos ai fost blade!! M-AI SPERIAT!!
[img]http://www.my-funguide.com/sites/default/files/funguide_logo.png[/img]
http://my-funguide.com
#95
Blade
MW Addicted
1337 mesaje
din 14/08/2005
30 septembrie 2006, 17:35:28
stai sa inteleg...
ai un soft.. nu ne zici cum se cheama, dar vrei sa dam 4$ pe el, nu?
#96
mosul
Flower Power
2604 mesaje
din 04/09/2005
15 aprecieri
17 noiembrie 2006, 22:04:27
SISTEMUL DE RADIONAVIGATIE PRIN SATELIT GPS

Se prezinta principiile generale de functionare ale sistemului GPS (Global Positioning System), principalele domenii de utilizare precum si noile directii de dezvoltare. Tendintele actuale mondiale de dezvoltare si diversificare ale sistemului GPS, tehnologiile moderne de realizare, micsorarea pretului de cost sunt indicatori de baza carora se poate anticipa patrunderea rapida a acestui sistem pe piata comerciala.
Prin prezentarea tendintelor actuale mondiale de dezvoltare si diversificare ale sistemului GPS se ofera o deschidere catre viitoarele sisteme complexe de navigatie militare, comerciale si personale, care invita la o analiza pertinenta a modalitatilor de utilizare a acestui sistem in activitatea specifica.

1.Introducere

Sistemul GPS este un sistem american de radionavigatie prin satelit care permite indentificarea oricarei pozitii pe glob, prin receptionarea semnalelor de pozitionare prin satelit. Sistemul GPS conceput initial, cu aplicabilitate in domeniul militar, se baza pe utilizarea a patru sateliti, pe cunoasterea timpului de propagare dintre acestia si pe folosirea unui receptor GPS cu ajutorul carora se poate determina longitudinea, latitudinea, altitudinea si ora precisa in orice moment de timp. Precizia masurarii cu un astfel de sistem variaza intre 30m (militar) si 150m (comercial).

2.Prezentarea si caracteristicile sistemului

La inceputul anilor 1960, in SUA a fost conceput un sistem destinat fortelor armate aeriene si navale, cu ajutorul caruia se putea determina cu o precizie de 200-500m pozitia unui punct pe glob. Acest sistem putea oferi utilizatorului doua dimensiuni: longitudinea si latitudinea.
Odata cu perfectionarea sistemului, prin marirea numarului de sateliti lansati si prin utilizarea unor noi tehnologii de realizare a echipamentelor, s-a ajuns ca sistemul de navigatie sa ofere si o a treia dimensiune: altitudinea.
Datorita performantelor obtinute, sistemul GPS s-a dezvoltat rapid la scara mondiala, astfel incat a cuprins atat domeniul militar (caruia ii era destinat) cat si pe cel comercial si chiar, mai nou, personal.
Functionarea unui sistem GPS este asigurata de un grup de sateliti care se rotesc in jurul pamantului si emit semnale codate ce contin datele oribitale ale tuturor satelitilor, ceasul lor propriu, conditiile de "sanatate" ale satelitilor.
Pentru a acoperi intreaga suprafata a globului, numarul necesar de sateliti lansati ar trebui sa fie de 24. In prezent, acestia nu sunt inca toti lansati, desi sistemul este operant in SUA, Japonia si unele tari europene, avand perspective certe de dezvoltare a retelei de conectare la sistem si de marire a suprafetei de acoperire.
Semnalele emise de sateliti sunt recunoscute de un receptor specializat GPS, care se sincronizeaza pe frecventele purtatoare, calculeaza pozitia sa in raport cu satelitii respectivi si ofera utilizatorului date despre propria pozitie pe glob. Daca receptorul poate capta simultan semnale de la patru sateliti, atunci el va putea oferi si un alt parametru al pozitiei: altitudinea.
Sistemul GPS NAVSTAR ofera date referitoare la pozitie, viteza si timp in orice moment de timp. El este constituit din trei elemente denumite segmente: segmentul spatial, segmentul de comanda si segmentul utilizator.

http://img67.imageshack.us/img67/9004/gpsly9.gif

Segmentul spatial: se compune din cei 24 sateliti. Acesti sateliti, aflati pe orbite circulare, sunt plasati pe sase plane orbitale inclinate la 55 de grade, la o altitudine de 20200Km. Ei au o perioada de revolutie de aproximativ 12 ore si o viteza de circa 3.9Km/s. Amplasarea lor orbitala va permite ca de pe orice pozitie de pe glob sa existe in vizibilitate directa intre 6 si 10 sateliti.
Satelitii au o durata de viata de 7,5 ani si sunt echipati cu ceasuri atomice si doua emitatoare in banda D. Cele doua frecvente purtatoare sunt f1=1575,42MHz si f2=1227,6MHz. Semnalele sunt emise in tehnica spectrului imprastiat si utilizeaza doua coduri pseudoaleatoare: un cod C/A (Clear Acquisition) pe frecventa f1 si un cod P (Precise) pe frecventele f1 si f2.
Segmentul de control si comanda transmite parametrii de amplasare, controleaza traiectoriile si datele emise si modifica orbitele satelitilor. Cele mai numeroase statii de control sunt amplasate in Japonia si SUA, tari in care sistemul GPS are cea mai larga raspandire si dezvoltare.
Segmentul utilizator este constituit de receptorii GPS care capteaza simultan semnale provenite de la sateliti, decodifica datele si calculeaza solutia ecuatiei de navigatie, denumit PVT (Pozitie, Viteza, Timp). Pentru a obtine aceasta solutie, este necesara utilizarea a numai patru sateliti care trimit parametrii de navigatie astfel incat se permite calculul distantelor Ri (vezi figura) dintre satelitul i si receptorul GPS. Ca urmare:Ri=C*Dti, unde C este viteza luminii, iar Dti sunt timpii de propagare dintre satelitul i si receptor. Solutia ecuatiei de navigatie este obtinuta prin rezolvarea sistemului de ecuatii cu X,Y,Z:
(Xi-x)2+(Yi-y)2=(Ri-C*b)2, unde (Xi,Yi,Zi) este pozitia satelitului i, iar b este eroarea sistematica a ceasului utilizatorului.

3.Modalitati de utilizare a sistemului GPS

Accesul la sistemul GPS actual este caracterizat de norme si reguli foarte precise. Din punct de vedere al calitatii utilizatorului, in sistemul GPS sunt definite doua categorii: utilizatorii autorizati (legaturi militare sau oficiale) si utilizatori comuni (legaturi comerciale sau individuale). Aceasta deosebire este evidentiata de clasa de precizie in care sunt incadrate cele doua categorii de utilizatori. Din acest motiv sunt definite doua tipuri de servicii oferite prin sistemul GPS: PPS (Precise Positioning Service) si SPS (Standard Positioning Sevice).
De asemenea, pentru diferentierea si protejarea utilizatorilor, se utilizeaza modalitatea de accesare cu acces selectiv, SA (Selective Availability) si cu acces restrictiv, AS (Anti Spoofing).
Accesul selectiv este modalitatea si diferentierea a tipului de serviciu oferit de sistemul GPS (PPS sau SPS). Aceasta este exprimata printr-o programare preferentiala a preciziei datelor oferite prin satelit, in functie de tipul utilizatorului si prin preformantele receptorului GPS oferit.
Un receptor GPS ce lucreaza in serviciul PPS este echipat cu un procesor de gestiune a cheilor si cu module specializate care coreleaza datele obtinute de la sateliti, eliminand eroarea obtinuta printr-un serviciu de tip SPS.
Pentru protejarea serviciului oferit prin sistemul GPS, datele provenite de la sateliti prin codul P sunt codificate devenind un alt cod Y. Receptorii GPS, capabili sa decodifice codul Y, sunt echipati cu un procesor de gestiune a cheilor si cu moduri de functionare:
navigatia in sistemul GPS autonom;
navigatia cu un sistem GPS ce utilizeaza modul diferential (DGPS);
traiectografie in sistemul DGPS;
geodezie;
masurarea altitudinilor etc.

4. Noi directii de promovare a sistemului GPS

Datorita dezvoltarii tehnologice actuale, ceea ce a dus la micsorarea pretului de cost al receptorului si la posibilitatea interconectarii cu sistemele de procesare si analiza computerizate, sistemul GPS a patruns rapid in domeniul comercial si individual.
Sistemul GPS individual, cel care potrivit estimarilor efectuate va deveni in scurt timp de neinlocuit in asigurarea navigatiei terestre, aeriene sau navale, constituie la aceasta ora preocuparea principala a cercetatorilor din domeniul sistemelor de telecomunicatii si radionavigatie.
Practic, cu ajutorul noilor receptoare GPS, montate pe orice tip de vehicul, nava sau aparat de zbor, se poate calcula distanta de la pozitia de destinatie, se pot memora ruta ce urmeaza a fi parcursa si informatiile legate de punctul de destinatie, se poate afisa ruta deja parcursa etc.
Prin realizarea unor receptoare cu 3,4,5 sau 6 canale s-a permis obtinerea tuturor parametrilor necesari navigatiei, putand fi astfel urmariti toti satelitii ce se gasesc in zona de vizibilitate directa.
Prin racordarea receptorului la un microcomputer a fost creat un sistem de achizitii de date pentru exploatarea resurselor de titei si gaz metan.
Sistemele GPS montate in autoturisme au o mare dezvoltare in Japonia, unde pana in prezent sunt in functiune aproape 500.000 de receptoare GPS, care ofera lista cu obiectivele turistice importante care se gasesc pe ruta ce urmeaza a fi parcursa pana la destinatie, iar mai recent au fost montate sisteme de televiziune care permit descrierea rutei, gasirea cu precizie a pozitiei vehicului pe harta, precum si informatii cu privire la traseele ce pot fi urmate pana la destinatie.
Prin arhivarea si inregistrarea datelor intr-un sistem centralizat, computerizat se pot realiza harti ale teritoriului care pot fi folosite in gasirea rutei optime, a distantei pana la destinatie, a pozitiei curente, a distantei parcurse etc.
Un alt domeniu de utilizare a sistemului GPS il reprezinta navigatia maritima si aeriana. Pentru marirea preciziei in determinarea pozitiei curente, specialistii au pus la punct un sistem GPS mai performant denumit DGPS. Prin acest sistem informatiile provenite de la doua sau mai multe receptoare sunt comparate in permanenta cu date precise stabilite intr-o statie teritoriala, astfel incat erorile de calcul provenite de la un receptor uzual GPS sa fie micsorate.
In sistemul DGPS (GPS diferential), un receptor GPS conectat la un sistem de calcul si programare adecvat, care poate oferi informatii de pozitie foarte precise, va transmite in permanenta date catre celelalte receptoare GPS cu care se afla in legatura. Dupa ce sunt prelucrate si analizate, aceste date sunt utilizate in calculul corectiilor ce se impun pentru stabilirea pozitiei precise. Precizia masuratorii poate ajunge la doar 3m.

5.Concluzii.

Datorita sferei tot mai largi de cuprindere, sistemul GPS a devenit un domeniu de interes mondial. Identificarea cu precizie a oricarei pozitii pe glob, in orice moment de timp, cu un receptor portabil la un pret din ce in ce mai scazut, reprezinta performante greu de atins in alte sisteme de radionavigatie.
Posibilitatea de diferentiere a utilizatorilor si protejarea informatiilor vehiculate confera sistemului GPS siguranta si fiabilitate.
Dezvoltarea unui sistem informational computerizat auxiliar sistemului GPS a permis marirea domeniului de aplicabilitate si imbunatatirea performantelor.
Datorita sistemului GPS se poate dezvolta sistemul de cartografiere numerica, ce va aduce o revolutie in ceea ce priveste radionavigatia terestra, aeriana sau navala.

Bibliografie:
1.B.Panafieu; Les essais de recepteurs GPS; L'onde Electrique, ian,-febr.1994, pag.3-8;
2.XXXXXX; Recepteurs GPS; Le Haut-Parleur; aug.1993; pag 28-31;
3. R.Scheidermann; GPS becomes a High-Flying Market; Microwaves & RF
#97
rozakia
MW Lurker
336 mesaje
din 20/07/2005
1 aprecieri
22 noiembrie 2006, 02:18:26
pt ubuntu (linux) am vazut ca sunt niste aplicatii gps. le-am gasit la aplicatii pentru versiunea dapper a sistemului de operare ubuntu. dar nu prea stiu ce fac. si nici nu le-am incercat niciodata... de curiozitate am instalat ubuntu si e un sistem de operare fainut, dar aplicatiile par a fi mai greu de instalat decat pe windows. cel putin pentru mine care nu am vazut niciodata linux pana acum. asa ca numai am zarit gps pe acolo si aici pe forum am vazut gps... mi-a adus aminte de ubuntu.
linux girl.. :)
autor subiect #98
Cint
好人礼服黑色
15174 mesaje
din 05/10/2005
61 aprecieri
Windows CE
22 noiembrie 2006, 08:38:05
rozakia , ia animatix2 de pe http://www.animatix.com . e super super simplu sa instalezi dupa aia. dar trebuie sa ai net. scuze pentru offtopic :)
Usually I should post my phone name, PC config here... but IT'S NOT ABOUT THE HARDWARE ANYMORE. May you live in interesting times!
TIME is the greatest gift of all. "Waste" your time wisely.Don't waste your time with someone who doesn't have it to spend it with you
#99
rozakia
MW Lurker
336 mesaje
din 20/07/2005
1 aprecieri
22 noiembrie 2006, 15:33:06
am citit offtopic-ul. trebuie sa rezolv intai cu internetul (pppoe) si dupa aceea am sa caut animatix. acum nu pot sa ma conectez la internet de pe el. oricum, despre ubuntu pe topicul ubuntu...
linux girl.. :)
ady_uaic
MW Addicted
1823 mesaje
din 24/06/2006
3 aprecieri
11 decembrie 2006, 22:57:54
am o mare rugaminte la voi...daca tot veni vorba...despre pocket pc am inteles...dar care imi explica va rog cu masinile cum sta treaba? ca m-a rugat un unchi din italia sa ii dau hartile europei pt masina lui...atat mi-a zis...stie cineva, si la masini este IGO si alte softuri, sau e unul universal? care stie, pls explicati-mi si mie
SGS2
adioperator
MW Addicted
2253 mesaje
din 26/07/2005
Windows CE
12 decembrie 2006, 07:02:51
Tipul de GPS diferă de la o marca de mașină la alta, pentru a găsi ceva hărți pentru un anumit producător recomand a se cauta pe forumurile dedicate mărcii respective.
ady_uaic
MW Addicted
1823 mesaje
din 24/06/2006
3 aprecieri
12 decembrie 2006, 18:39:37
pentru bmw x5 ma intereseaza
SGS2
adioperator
MW Addicted
2253 mesaje
din 26/07/2005
Windows CE
13 decembrie 2006, 07:10:32
Nu prea cred că sunt mulți producători auto ce furnizează hărți GPS pentru România, totusi caută într-un forum dedicat BMW.
Blade
MW Addicted
1337 mesaje
din 14/08/2005
13 decembrie 2006, 09:30:07
fiecare marca are propriul ei soft.. nu o sa mearga dvd de la BMW la VW de ex..
momentan nici o firma nu are harta romaniei..
uite cum se vede pe un bmw seria 7:
http://img237.imageshack.us/img237/2487/image025fp1.th.jpg
http://img222.imageshack.us/img222/3999/image022ve2.th.jpg

Edited by Blade at 13-12-2006, 09:31
Publicitate
Publicitate
ady_uaic
MW Addicted
1823 mesaje
din 24/06/2006
3 aprecieri
13 decembrie 2006, 12:50:32
asa o sa fac,dar eu nu caut pt romania...caut pt europa (cat pot sa gasesc pt ea)...ce intrebare am eu, este aceea dak gasesc undeva, si daca se poate pune pe un bmw x5...ca am inteles ca e ff complicat, adik de genu ca nu prea merg astea pirtate, si nu prea se gasesc piratate
SGS2
Înapoi la Gadgets
cine e aici?
Subiectul a fost creat la .
Hei! Pentru a putea interacționa cu comunitatea Mobilewave trebuie să ai un cont (care e gratuit) și să fii autentificat.
Inițiator acum 18 ani
Cint
好人礼服黑色
Ultimul acum 11 ani
TABela
MW Addicted
Cauta in topic
Unelte topic
Dacă vă place acest articol trimiteți mai departe!
  • Arăta mai bine înainte.. 28% ⋅ 38
  • E frumos dar nu prea 24% ⋅ 32
  • Laser frate! 49% ⋅ 66
Au votat 136 utilizatori
^
Mobilewave.ro logo
MobileWave.ro 2005-2014
© MW v1.0a PhoeniX
0.042⋅4⋅6
Portalul tău de telefoane mobile!