cateva comenzi:
echo - afiseaza un text anume. exemplu: echo mobilewave ar afisa "mobilewave".
@echo off - cand folositi comanda echo nu va mai arata in ce director va aflati la afisarea textului.
cls - curata tot ecranul de caractere text.
pause - asteapta un input pentru urmatorul pas, practic face o pauza si apasand pe o tasta anume executa comenzile in continuare.
start - deschide un fisier. exemplu start C:\windows\system32\calc.exe deschide calculatorul.
folosind argumentul %1 impreuna cu comanda start deschide un fisier anume cu un program prestabilit. exemplu start notepad.exe %1 va deshide orice fisier in notepad prin metoda drag and drop peste fisierul .bat.
ok, acum partea utila..
sa zicem ca de fiecare data cand intru pe net am cateva pagini web pe care le verific mereu, mi-ar fi destul de util daca le-as putea deschide pe toate odata. pot crea un fisier batch, avand extensia .bat ce contine urmatorul cod:
start C:\Progra~1\opera\opera.exe "www.mobilewave.ro" "#sharemobile"
sau sa zicem ca folosesc des cateva programe si as economisii ceva timp daca nu as sta sa dau pe fiecare dublu click si imi usurez munca folosind:
start C:\windows\system32\calc.exe
start sndrec32
start C:\Progra~1\Opera\Opera.exe
eu i-am gasit urmatoare intrebuintare: la orice fisier as da dublu click am o optiune "more stuff" in context menu ce imi deschide un fisier batch ce contine o lista de programe de editare si trebuie doar sa aleg cu care program vreau sa deschid o demonstratie video scurta aici (654kb).
daca sunteti interesati de subiect am sa fac un fisier ce adauga in registrii la context menu optiunea "more stuff" pentru windows xp si deschide fisierul batch cu lista de programe pe care il veti putea modifica cum doriti + alte lucruri utile...
mai multe tutoriale Batch si comenzi DOS.
--
nota: ecranul l-am inregistrat cu Camstudio in caz ca va intrebati.
nota2: exemplele date le puteti gasii in arhiva asta.
nota3: multe programe folosesc "command line arguments" sau "command line switches" (firefox, winamp etc.) o serie de comenzi ce pot fi folosite pentru a economisii timp in executarea anumintor sarcini. le puteti gasii cu search pe google pentru fiecare program.