Opera Mini
29 ianuarie 2011, 18:14:55
ov1d1u 29-01-2011 04:34:31
Iar cei ce tin cu adevarat la curatenia acestei tari nu sunt cei ce striga in gura mare ca fac curatenie, ci cei ce o pastreaza zi de zi
Nota 10 pentru aceste vorbe.
Eu nu am participat si nu cred ca voi participa la acest eveniment, din mai multe motive:
1. mai putin relevant, nu-mi place sloganul campaniei.
2. cineva face bani de pe urma acestei campanii.
3. multi sponsori implicati (prea mult zis implicati, pentru ca ei nu fac altceva decat sa dea o suma de bani cu conditia sa apara musai pe un afis, pe la tv etc), de unde rezulta multa reclama.... si revenim la interese financiare.
4. campania nu are sprijin la nivel institutional.
5. campania nu are sprijin in randul populatiei pentru ca nu este organizata corect, nu este adaptata romanilor.
Stiti cum as vedea eu o campanie de succes? In primul rand mobilizezi elevii si studentii, intai la nivel local sau regional. Cu cat activitatea se desfasoara pe un areal mai restrans cu atat va fi mai eficienta. O zi-doua de scoala se transforma in munca de teren la strans gunoi iar participantii sunt rasplatiti cu 10 la una sau mai multe materii, de preferat la alegerea fiecaruia si cu motivarea a unui x nr de absente nemotivate. La studenti se pot oferi bonusuri similare. Asa ceva s-ar putea realiza la nivel de unitate de invatamant prin acordul directorului iar la nivel mai mare prin intermediul inspectoratelor scolare.
In mod similar se poate proceda si cu salariatii: pentru o zi de voluntariat le dai doua zile de concediu cu plata sau alte facilitati. In acest fel multi vor participa de placere si cu entuziasm la o astfel de campanie, si ca participanti vor promova in continuare demersuri similare.
Daca insa statul nu se implica prin reglementari specifice, daca profesorii sunt batuti in cap si nu au habar cum sa ia o initiativa din asta te zbati degeaba. Pana atunci or sa adune palcuri de 10-20 de oameni/oras si s-or apuca de strans gunoi pe 2 strazi, si gata campania. Da' ia sa vezi un liceu de 2000 de elevi la treaba toti o data...
Eu deocamdata imi fac datoria si nu arunc nici cel mai mic deseu, nici cand sunt la gratar, nici cand sunt pieton, nici cand conduc. Ocazional mai ridic vreu deseu pe care un looser nu s-a sinchisit sa-l arunce in cos. Poate incet incet s-or mai schimba si romanii.