Cint, nu e peste tot asa. Daca platesti nu inseamna ca ti se asigura diploma(in peste 70% din cazuri). Inainte sa intru la universitatea la care sunt acum, am cautat informatii despre ea si am vorbit cu vechii studenti. Am intalnit o fata, care tocmai terminase facultatea de finante-banci cand am intrat eu...si mi-a spus ca la inceput erau in jur de 160 de studenti, iar la final...mai erau vreo 14 (fiindca multi au avut multe restante si au renuntat sa mai plateasca). In momentul ala nu mai stiam daca sa intru aici sau nu + ca mai auzisem ca se pica in prostie, ca e greu etc
In anul 2 suntem vreo 250 de studenti la finante-banci. Din toti, nu cred ca sunt mai multi de 50 care sa nu aiba nici o restanta. Sunt unii care au si cate 10 restante. Daca nu iei restantele, platesti cate 600 lei pentru fiecare (iar cu cat ai mai multe, cu atat creste taxa). Daca pana in anul 3 ai vreo 10 restante, cred ca ajungi sa ai vreo 7000-8000 lei de plata (poate chiar mai mult). Asa ca eu consider ca esti mult mai motivat sa inveti la particulara si sa iei examenele...si crede-ma ca nu e usor.
Am colege care chiar invata si tot au 1-2 restante. Voi chiar credeti ca la toate facultatile particulare va duceti cu mana-n buzunar?

Sunt destule specimene care au venit la facultatea mea cu impresia asta...si au avut de pierdut.

(parca vad ca in anul 2 o sa dispara multi, o sa se duca la Spiru

)
Un lucru trebuie specificat: tu daca nu iei o restanta...nu platesti 600 de lei ca sa iei examenul ci platesti 600 lei ca sa-l dai din nou!!!! daca nu iei nici atunci...platesti 900 lei...si tot asa pana la un anumit prag (cred) cand esti exmatriculat.
Anu' trecut eu am facut o materie numita EGF (economia si gestiunea firmei) la care cred ca au picat 90% din studenti (chiar si aia care au copiat

). De ce? Pentru ca in timpul anului am dat niste teste la care trebuia sa inveti calumea (erau niste probleme destul de grele), iar daca nu luai punctajul de la lucrarile alea...nu prea aveai sanse fiindca trebuia sa faci perfect la examen ca sa iei 5.
Au existat materii la care am invatat 1-2 luni incontinuu (tinand cont ca am avut prezenta 100% la toate cursurile si seminariile + ca am citit pe tot parcursul anului) si am reusit sa iau doar 6 (ba chiar credeam ca pic).
Cint, nu e bine sa generalizam! Daca la mine "se rupe cartea-n doua", asta nu inseamna ca asa se invata peste tot...sau daca vine unu' de la Spiru si zice ca el nici nu a trecut pe la cursuri/examene si a reusit sa-si ia diploma, asta nu inseamna ca la particulare nu se invata deloc.
Parca si vad exemple de posturi:
Gigi: "sunt la Spiru si nu am invatat deloc si am luat 10 la toate examenele, e panarama la mine la facultate"
Vasile: "mamaaaaa...ce tare, hai la particulare ca nu se invata deloc, yeeee"
Gheorghe: "sa mori tu? hai ca merg si eu la particulare, sa moara fratii mei"
Vasilica:"aha, stiam eu...deci la particulare nu se invata deloc...ha ha!"
Cam asta e gandirea romanului nostru prost si incuiat. E suficient sa apara 2-3 persoane din 6000 de studenti dintr-o universitate care sa spuna ceva de rau...si brusc...toate intra in aceeasi oala. Ati vazut crima aia de la Timisoara (cu cei doi studenti "macelari")? E ca si cum eu m-as apuca sa spun ca toti romanii sunt criminali!
Nu-mi vine sa cred cat de naivi sunt romanii, pun botu' la orice.
Cint, cand am zis: "daca platesti, nimeni nu o sa se poarte urat cu tine" nu m-am referit la faptul ca poti sa nu mai mergi la facultate, ca o sa iei 10 la examene fara sa dai sau eu mai stiu ce alte bazaconii. Eu m-am referit la faptul ca esti tratat altfel fata de un student de la stat. Spun asta fiindca la stat esti ca un milog, daca unui profesor nu-i convine de fata ta...nu te trece (nici nu trebuie sa aiba motiv). Profesorii nu au nici un motiv sa te bage in seama, sa te ajute, sunt "in limba" dupa spagi + ca nu-i intereseaza parerea ta.
La particulara toti se poarta frumos, incepand de la secretare (pentru ca practic tu le platesti salariul). Cand ai nevoie de ajutor de la un profesor (de exemplu sa-ti explice un lucru sau sa-ti imprumute o carte...sau chiar sa stea peste program ca sa faca exercitii cu tine...STA! la mine la facultate asa e). Daca in timpul unui curs vrei sa-ti exprimi parerea, poti sa o faci fara nici o teama.
Daca nu-ti convine cum preda un profesor, poti sa te ridici si chiar sa-i "reprosezi", sa ceri calitate fiindca TU PLATESTI pentru un serviciu, iar daca tu nu esti multumit de acel serviciu...ai tot dreptul sa faci "scandal" (la stat nu ai voie sa faci asa...taci, "inghiti" ca altfel te-ai lins pe bot). Eu merg de drag la facultate in timpul anului...si cu emotii mari la examene

.
In fine, fiecare cu parerea lui. Eu daca as putea, as alege aceeasi universitate pentru ca sunt multumit din toate punctele de vedere:
-profesori excelenti, care te ajuta si te sprijina cand ai o nelamurire;
-taxe mici;
-conditii excelente (sali, biblioteca, laboratoare...care arata super);
Lucrurile care nu-mi plac la universitatea unde invat:
-programul prea incarcat (cei de la ASE aveau o zi libera si in jur de 4-6 ore pe zi, iar eu aveam si 10 ore pe zi...fara nici o zi libera);
-se face prezenta la majoritatea materiilor (la toate seminariile si chiar la unele cursuri), pana si la sport trebuia sa ai peste 70% prezente (daca nu ai, trebuie sa recuperezi, iar daca nu recuperezi...ai restanta la sport);
-examene grele la care nu poti sa misti fiindca esti scos afara din sala (exista si exceptii);
-profesori cu "dubla personalitate" (aveam un profesor care la cursuri si seminarii era atat de calm/vorbea atat de frumos, dar cand am avut examen tipa in gura mare si parea atat de "violent"/revoltat (n-a putut nimeni sa copieze, au incercat cativa dar au fost depistati si scosi afara din examen);
Haideti la particulare ca umbla cainii cu covrigi in coada!

Nu o sa spun unde invat, fiindca vreau sa vad "boboceii" cum vin plini de sperante crezand ca o sa frece menta dar de fapt...
PS: sincer sa fiu...si eu credeam ca o sa fie usor, dar m-am inselat amarnic
PS2: daca eram pe un forum mai mare, apareau posturile ca ciupercile dupa ploaie, gen: "daca si la particulara e greu, inseamna ca la stat nu ai lua nici un examen" (bineinteles, generalizand ...
particular versus
stat, de parca ar exista o universitate numita "particular" si o universitate numita "stat"

)
Note: Posts were merged
Edited by Marius, on 06-08-2009, 09:11:14 (6 times)